RYBNÍK - Obec Rybník nájdete na Gemeri 25 kilometrov od Rimavskej Soboty. Mladí ľudia z nej utiekli do sveta a starí prežívajú ako sa dá, napríklad aj tak, že chovajú včely. Pri obci si postavili náučný chodník a opravujú kostol, do ktorého udrel blesk.

"Nikdy tu rybníky neboli a skadiaľ zobrali ten názov, to nevieme ani sami," tvrdí starosta Július Brašo. Prví osadníci sem prišli v polovici trinásteho storočia.

"Vznikla v roku 1266 zlúčením dvoch osád Kerestúr a Ujvášar," dodáva Brašo. Žije tu 154 obyvateľov a každého, kto prechádza obcou, určite zaujme veža vysoká 38 metrov.

Osemdesiattisíc včiel

Do zvonice v roku 1951 udrel blesk, na základe čoho zhorela celá strecha a stopy sú vidieť ešte na dlážke. Z veže je vidieť na svahu úle. "V jednom úli je aj osemdesiattisíc včiel," tvrdí včelár Rastislav Lác.

Niečo k veci

Pre turistov a milovníkov prírody majú hneď za obcou náučný chodník Drienok. "Má dĺžku 3,3 kilometra a nachádza sa na ňom osem stanovíšť," hovorí lesník Július Pavelko. Jednou zo zaujímavostí náučného chodníka je krasová priepasť, ktorá je hlboká deväť metrov.

V Rybníku sa bol pozrieť redaktor Rasťo Ekkert:

.