HROMOŠ - Viete ako spoznáte, že ste práve prešli okolo dedinky Hromoš? Na jej začiatku býva už niekoľko rokov zamilovaný párik bocianov, ktorý dedinu preslávil vo svete. Boli totiž hlavní hrdinovia v nemeckom dokumente.

Na začiatku obce býva najzamilovanejšia dvojica a všetci Hromošania sa môžu dennodenne pozerať na to, ako to v ich vzťahu funguje.  Zaľúbené bociany sú súčasťou dediny už niekoľko rokov, boli dokonca aj v nemeckej televízii a v dedine ich už poznajú tak dokonale, že presne vedia, kedy budú mať malé, o ktorej bocian odlieta hľadať potravu, kedy sa domov vracia.

"Minulý rok si sadol bocian na susedov dom a mamička čaká bábätko," prezrádza starosta obce Maroš Kočiš.

Víkendoví chatári

Dedina má na erbe kominára, možno ľuďom prináša šťastie. "Šťastní sme, odkedy som sa sem vydala, tak hej. Dobrého máme starostu, všetko ako má byť," tvrdia obyvatelia.

Pokojný dedinský život si vychutnávajú nielen tí, čo sú tu stále, ale aj chatári. Drevené domčeky sú takmer všetky obsadené víkendovými Hromošanmi.

Každé ráno takmer vždy na minútu presne preletí ponad dedinu kŕdeľ poštových holubov. Sú už tak dobre vycvičené, že ak by ste chceli poslať niekomu romanticky odkaz z Bratislavy do Hromoša, tak to určite zvládnu.

V Hromoši bola redaktorka Mária Pavlíková:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.