CHTELNICA - Obec Chtelnica (okres Piešťany) sa nachádza neďaleko atómovej elektrárne. V dedine majú historický kaštieľ, ktorý tvorí päť budov. Miestni obyvatelia zvykli chodiť cez les na Záhorie na púte. V dedine je aj pekáreň s tradičnou receptúrou, ktorá zásobuje niekoľko okolitých okresov.

"Chtelnica mala štatút mestečka od 13. storočia. V Chtelnici bolo veľa remeselníkov," uviedol starosta obce Peter Radošinský.

Jedna z ciest na obcou vedie na Záhorie, kam ľudia chodili na púte. "Do Šaštína, naša mama mala aj topánky zodraté," hovorí jedna z obyvateliek obce.

Zriedkavý kaštieľ

Dedina sa pýši aj kaštieľom zo 16. storočia, ktorý je architektonicky veľmi zriedkavý. "Pozostáva z piatich samostatných budov prepojených suterénom," dodal Radošinský.

Dedina sa okrem historického kaštieľa môže pochváliť aj úspešnými karatistami. V rybárskom krúžku zase učia deti rybárčiť od útleho veku.

"Máme medzi prváčikmi deti, ktoré dokázali získať nejaké umiestnenia na pretekoch. Doma už majú prvé poháre z rybárskych pretekov," hovorí vedúci rybárskeho krúžku Jaroslav Heler.

Tradičná receptúra

Chtelničania núdzu o chlieb nemajú, môžu si ho kúpiť v tamojšej pekárni dvadsaťštyri hodín denne. "Máme našu zaužívanú receptúru už od roku 1930. Otec aj dedko už boli pekári dávno," hovorí majiteľ pekárne Boris Pritrský.

V Chtelnici nakrúcala Ruslana Kurilcová:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.