ZÁVADKA NAD HRONOM - Dedina Závadka nad Hronom (okres Brezno) leží medzi Nízkymi Tatrami a Muránskou Planinou. Pôvodná obec bola postavená z dreva, keďže v okolitých lesoch ho bolo dostatok. Drevenice tam stále tešia srdcia milovníkov ľudovej architektúry. Pribúdajú ale aj moderné domy.

Dedina Závadka nad Hronom je rázovitá horehronská obec. Miestni obyvatelia si tam stále ctia tradície.

"Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1611," hovorí starosta Ján Tešlár.

Dedina dostala názov podľa skaly, ktorá stála tam, kde nemala. "Keď sa budovala cesta, tak zavadzal, po našom povedané, stál v ceste kameň," dodáva Tešlár.

Prví osadníci boli valasi. "Dnes máme 2 440 obyvateľov," informuje Tešlár.

Krytá plaváreň

V dedine majú krytú plaváreň. Prevádzkuje ju obec a prvé plavecké pokusy tu robia deti zo širokého okolia. "Z celého Horehronia a vlastne je tu aj plavecký klub," hovorí riaditeľka školy Marta Vargová.

Pôvodné domy si obyvatelia stavali z dreva. "Najväčší rozsah výstavby dreveníc vznikol po prvej svetovej vojne," ozrejmuje historik František Kováč.

V dedine ich bolo 240. A preto, že boli postavené dobre, stojí 150 z nich dodnes.

Kostol

Závadčania sú pyšní aj na svoj kostol, o ktorom hovoria, že je najkrajší na celom Horehroní.

"Bol postavený v roku 1784, je zasvätený svätému Jánovi Nepomuckému - mučeníkovi. Náš kostolík má barokovú výzdobu," hovorí farár Marek Sopko.

V dedine žije mnoho mladých ľudí. Majú tu moderné športoviská, ale nezabúdajú ani na históriu. "Snažíme sa udržiavať staré tradície," konštatuje obyvateľka.

Pôvodné drevenice i moderná plaváreň. Vitajte v dedine Závadka nad Hronom, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.