MOJMÍROVCE - Mnohí Mojmírovce poznajú aj pod názvom Urmín. V obci majú štyri národné kultúrne pamiatky. Gazdinky prezradia, čo sú to pazderňáky.

Dedinu nájdete 14 kilometrov od Nitry, tento rok oslávi 860 výročie vzniku. Najznámejším rodákom je gróf Anton Grasalkovič, ktorý bol prvým ministrom Márie Terézie.  

"Máme vyše 2 890 obyvateľov a takmer 2 000 metrov rozlohu," hovorí starosta obce Martin Palka. Dedina sa môže pochváliť aj svojim múzeom, otvorili ho len prednedávnom v takzvanom malom kaštieli. "Je tu druhá najväčšia zbierka farských knižníc na Slovenku," povedal riaditeľ kaštieľa Štefan Bugár. 

Päť súborov

Múzeum zachytáva minulosť ale i súčasnosť. Kúria je národnou kultúrnou pamiatkou, rovnako aj kostol svätého Ladislava a kaštieľ s historickým parkom. "Po sebe sú vlastne 3 národné kultúrne pamiatky, čo bežné nie je," pokračuje Bugár.   

Domáci sa venujú prevažne vinárstvu a poľnohospodárstvu. V tejto dedine sa aj veľa spieva.  "V dedine pôsobí 5 súborov," povedal riaditeľ ZUŠ Rudolf Arpáš. Dôchodcovia nechodia vraj do súboru ale za babami. "Všetky sú tu naše ženy," hovorí vedúci súboru Vincent Belan. "Ich ženy nám hovoria, len si ich užite, my vieme, čo doma máme," rozpráva členka súboru Ľudmila.

Tunajšie gazdinky nám predviedli tradičné jedlo pazderňáky. Pripravujú sa z múky, zemiakov, vajíčka a kvasníc.

V Mojmírovciach sa zastavila redaktorka Diana Pavlisová:

Zdroj: noviny.sk
.