SLOVENSKÁ ĽUPČA - Slovenská Ľupča je od 19. storočia obec, ale pôvodne to bolo kráľovské mesto. Malo aj kráľovské privilégiá. Dnes sa ľuďom v obci žije dobre. Práce je dosť a dedina sa rozrastá.

Názov dediny vznikol z latinského slova lupus, teda vlk. "Obec Slovenská Ľupča sa datuje od roku 1250. Vznikla tak, že prisťahovalci z rumunskej časti z Rumunska sa prisťahovali na Slovensko a vznikla Nemecká Ľupča a Slovenská Ľupča," hovorí starosta Miroslav Macák.

Majestátny hrad

Nad dedinou sa týči majestátny ľupčiansky hrad, ktorý je dominantou celého Horehronia.

"Hrad vznikol v polovici 13. storočia. Unikátny je tým, že od svojho vzniku až po súčasnosť bol vždy obývaný, čiže sa zachoval v relatívne dobrom stave," vysvetľuje kastelán Ľupčianskeho hradu Vladimír Homola.

Hrad niekoľkokrát obliehali, ale nikdy nedobyli. "Najvýznamnejšia udalosť sa stala v roku 1605, keď hrad napadli bočkajovské vojská. Tie vojská vypálili dedinu Ľupča, ale hrad sa im dobyť nepodarilo," dodáva kastelán.

Hrad má okolo 40 miestností. "Nachádza sa v ňom aj náš najväčší unikát, je to renesančný portál Pavla Rubigala," hovorí Homola.

Studňa s únikovým východom

Zvláštnosťou hradu je aj jeho studňa. "Je hlboká 62 metrov, v hĺbke 45 metrov vedie z tejto studne tajná úniková chodba, ktorá má 125 metrov," odtajuje.

Dedina Slovenská Ľupča sa rozrastá. "Žije tu asi 3 250 obyvateľov a pribúdajú nám každým dňom," hrdí sa starosta.

Zruční remeselníci

Ešte stále sa medzi obyvateľmi nájdu takí, ktorí sa venujú remeslu.

"Najradšej robím tradičnú keramiku hlavne zo stredného Slovenska, ktorá je vlastne už v podstate mŕtvou keramikou. To už nevyrába nikto, iba ja sa ešte tejto tradícii venujem," prezrádza keramikár Gustav Virág.

V dedine chovajú aj kravy, vyrábajú výborný syr a vedia piecť výborné oblátky.

Biely hrad vo výškach stojí, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.