ŽABOKREKY - Obcou Žabokreky najradšej sprevádza známy športovec Jaroslav Katriňák. Dedinu na Turci miluje. Veď obec má hneď niekoľko kuriozít.

Názov dediny Žabokreky je spojený s malými obojživelníkmi. "Žabky tu hrali vždy tú dôležitú úlohu. Minimálne to krásne kŕkanie, ktoré sa muselo večermi ozývať z chotára," prezradila starostka Zuzana Valocká.

Žabám sa v dedine naozaj darí. Kŕkanie z močarísk sa bude do širokého okolia rozliehať aj tento rok. Svedčia o tom vajíčka, ktoré si nakládli.

Motocyklový pretekár

Celou obcou a jej okolitou prírodou rád sprevádza bývalý motocyklový pretekár, ktorý svojho času patril k najlepším na svete.

"Neoddeliteľne k žabám patria aj bociany, ktoré tu už dlhé roky nemáme. Máme tu minimálne jedno bocianie hniezdo," hovorí Jaroslav Katriňák.

Jaroslav Katriňák nás úspešne reprezentoval na svetoznámej Ralley Dakar. V jeho kariére získal množstvo trofejí. Najvýznamnejšia je za 1. miesto na majstrovstvách sveta z roku 1991.

"Žabokreky ako dedina je výnimočná aj tým, že skoro v každom dvore je niekto výnimočný. Či je to požiarnik, futbalista alebo motorista," prezradil.

Futbalové ihrisko

Výnimočné je aj miestne futbalové ihrisko. Hranica chotára pretína trávnik tak, že polovica ihriska je v katastri dediny Žabokreky, tá druhá zase patrí susedom Necpalom.

"Keď hráme s Necpalmi, tak je to zaujímavé, pretože nikto nevie, kto je vlastne doma," ozrejmuje prezident FK Slovan Žabokreky Peter Jesenský.

V susednej dedine, v Necpalskej doline, sa nachádza vzácny vodný prameň. Je to ale územie, ktoré prináleží urbáru obce Žabokreky.

"Je to náš najvýznamnejší vodný zdroj vďaka svojej kvalite vody aj vďaka svojej výdatnosti vody. Momentálne z tohto zdroja sa zásobuje asi 70 000 obyvateľov pitnou vodou," hovorí Tibor Adamko z Turčianskej vodárenskej spoločnosti.

Stará zvonica

V centre dediny si miestni obyvatelia vlastnoručne postavili repliku starej zvonice, ktorá pôvodne stála inde. "Ten zvon je vlastne zo starej pôvodnej zvonice, inak by možno skončil kdesi odložený v sklade a nikto by o ňom nevedel," hovorí obyvateľ Pavol Fabro.

Žabky, žaby, žabičky. Preslávili dedinu Žabokreky, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.