LIPTOVSKÝ TRNOVEC - Slovenská obec Liptovský Trnovec je turistami obľúbená a vyhľadávaná prázdninová destinácia. Vždy prvého júla sa počet jej obyvateľov vďaka turistom zvýši na trojnásobok. Za toľkú priazeň vďačí Liptovskej Mare. Okrem vody láka turistov aj blízkosť Západných, Nízkych, ale aj Vysokých Tatier. Blízko sa nachádzajú aj dva akvaparky.

Obec Liptovský Trnovec sa nachádza v centrálnej časti Liptovskej kotliny v doline potoka Petruška. Katastrálne územie obce siaha na severe k južným svahom Západných Tatier a na juhu k brehom vodného diela Liptovská Mara.

Po vybudovaní priehrady sa Liptovský Trnovec stal letným centrom rekreačnej turistiky. Okrem už dávnejšie známeho autokempingu bolo v obci v posledných piatich rokoch otvorených viacero penziónov a apartmánových domov

Ich zásluhou sa počet obyvateľov obce v letných mesiacoch viac ako strojnásobuje.Atraktivite pobytu v Liptovskom Trnovci pomáha prítomnosť neďalekého akvaparku a susedného okresného mesta Liptovský Mikuláš.

Stĺp hanby

V dedine nenájdete špinavý dom, alebo neporiadok na dvore. Ľudia sú tu usilovní, veď chcú, aby k ním chodili aj turisti. Majú tu však jednu zaujímavosť zo 16 storočia.

Ak ste spáchali nejakú kriminálnu činnosť, skončili ste na stĺpe hanby. Na ňom sa počas jarmokov uväzovali vinníci. Keď ich videli obyvatelia obce, dobre si ich zapamätali, a dali si na týchto ľudí pozor. "V súčasnosti stĺp hanby nevyužívame, aj keď by sa to niekedy zišlo," hovorí s úsmevom starosta Liptovského Trnovca Karol Maťko.

"V Medvedej jaskyni sa našla vzácna kostra geparda jaskynného stará 45-tisíc rokov. Na celom území slovenských aj polských Tatier sa našli iba dva takéto exempláre," vysvetľuje jaskyniar Pavol Vozárik.

Zdroj: noviny.sk
.