OCHODNICA - Dedine Ochodnica venoval v roku 1929 darček gróf Gejza Csáky. A zvykli tu piecť aj vynikajúci chlieb. Chodieval sem naň aj legendárny herec Ján Werich.

Obec sa najprv volala Obchodnica, nie však preto, že by tu vládol čulý obchodný ruch. "Názov slova obce vznikol zo slova obchádzať. Kedysi tu bol priesmyk a močarina a ľudia ho zvykli obchádzať," povedala kronikárka Dana Šošková. 

Ľudia zo širokého okolia túto obec však neobchádzajú, keď tu dedinčania organizujú okresnú výstavu zeleniny a ovocia. Záhradkári sa na tejto akcii radi popýšia, s tým čo dopestovali. Vymieňajú si skúsenosti. 

Zrekonštruovaný amfiteáter

​Na Kysuciach sú len dva amfiteátre. Obyvatelia Ochodnice sú hrdí na to, že jeden z nich je v centre ich dediny. "Začala ho stavať bývalá starostka obce, ja som ho zrekonštruoval," vraví súčasný starosta obce Radoslav Ďuroška. 

Na obecnom úrade uchovávajú vzácnosť, ktorá má svoj pikantný príbeh. "Túto zástavu venoval gróf Gejza Csáky aj s manželkou v roku 1929 hasičskému dobrovoľnému zboru," dodal Csáky. Ktovie, či žena pána veľkomožného tušila ten pravý dôvod, prečo túto zástavu vlastne dostali. V skutočnosti asi  gróf nebol až tak zapálený pre miestnych hasičov. "Mal tu vraj frajerku," dodal starosta. 

Nachystaný čerstvý chlieb

V dedine fungovala pekáreň, ktorá mala svoje priame prepojenie s Prahou. Rušňovodiči tu mali nachystaný čerstvý chlebík. Vždy ich niekto čakal, aby im ho do lokomotívy podal. Tento chlieb mimoriadne chutil aj legendárnemu hercovi Janovi Werichovi. Osobne si ho sem chodieval kupovať.

Zdroj: noviny.sk
.