PTIČIE - Na východe Slovenska sa nachádza dedinka Ptičie (okres Humenné). Práve tu sa narodila mama oscarového herca Paula Newmana. Okrem toho sa dedina hrdí Andrássyovskými kúpeľmi, historickými autami a pokladmi nevyčísliteľnej hodnoty.

V obci žije milovník veteránov. "Mám napríklad najväčší vyrábaný kabriolet na svete, Lincoln Continental z roku 1960," priznáva Jozef Svinčák.

V dedine je i dobrovoľný hasičský zbor. Ten založili ešte v roku 1890. "Dobrovoľní hasiči majú až 25-ročnú tradíciu," hovorí obyvateľ Jozef Bešak.

Biblia v trezore

V Ptičiom majú i Bibliu nevyčísliteľnej hodnoty. Kniha, ktorú schovávajú v trezore, pochádza z roku 1590. Písaná je v latinčine a takmer o ňu miestni prišli.

"Bola zahádzaná neporiadkom. Zachránili ju ľudia, ktorí brigádovali na rekonštrukcii fary," ozrejmuje starosta Martin Dzemján.

Vrch Vihorlat

Dedina Ptičie sa nachádza pod Vihorlatskými vrchmi v údolí Ptavy. Zo severu je ohraničená vrchom Humenská a na juhu a juhovýchode sa rozprestiera pohorie Vihorlat s najvyšším vrchom tohto regiónu Vihorlat.

Dedina má množstvo pokladov nevyčísliteľnej hodnoty, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.