DETVIANSKA HUTA - Detvianska Huta sa nachádza vo výške 750 metrov nad morom. Hoci v nej žije približne 700 obyvateľov, v centre dediny by ste ich márne hľadali. Žijú roztrúsení na samotách po okolitých lazoch a venujú sa poľnohospodárstvu.

Je to kraj, kde ešte slovo gazda, má ešte stále svoju váhu. "Prvá písomná zmienka o našej obci je z roku 1761, kedy Vígľašské panstvo u nás založilo sklársku hutu. Tá je menej dôležitá ako poľnohospodárstvo," povedala starostka Detvianskej Huty Jana Hrončeková.

Gazdovanie pretrvalo dodnes, je to ťažký život, ale prechádza z generácie na generáciu. "Zdá sa to ťažké ľuďom, ktorí sem prídu na dovolenku," doplnila Hrončeková.

Len on a Košice

Jaky sa pasú sa aj tu na podpolianskych lúkách. "Kamarátim sa s Dalajlámom a keď letel ponad Slovensko, tak mi ich zhodil s padákom,"  zasmial sa gazda Jozef Kučera. Neskôr priznal, že vy ich túžil vlastniť a chovať.

Chová ich len on a zoologická záhrada v Košiciach. Ako správny gazda pozerá aj na úžitok. "K výbore jedného kilogramu syra potrebujeme len štyri litre mlieka od jaka. Od kravy je to až 12 litrov," dodal gazda.

Na lúkách okolo dediny sa pasú ovečky. O ich vzácnu vlnu nemá dnes takmer nikto záujem a pritom jej vlastnosti sú jedinečné. "Vyrábame zase kapce. Bola to obuv veľmi teplá a zdravá," uzavrel Jozef Kučera. 

Zdroj: noviny.sk
.