TROČANY - V Tročanoch (okres Bardejov) žijú ľudia klasickým dedinským životom, ktorý obľubujú najmä dôchodcovia. Na svoje si ale prídu i milovníci koní. Práve v tejto dedine sa človek naučí jazdiť.

Dedina ponúka chalupu, v ktorej návštevníci objavia množstvo starožitností. Medzi vecami je napríklad stará kalkulačka.

V obci sa nachádza i drevený chrám, ktorý je zapísaný ako Národná kultúrna pamiatka.

Zmontovaný chrám

Chrám vraj rozobrali a previezli z dediny Rešov. V Tročanoch ho znova zmontovali, o čom svedčia i pomocné zárezy na trámoch.

"Hovorí sa a zistil to i akademik Mušinka, že je najstarší nielen na Slovensku, ale i v Zakarpatskej Rusi," povedala obyvateľka Ľudmila Čverhová.

Odborníci stavu datujú do obdobia medzi 15. a 16. storočím. To má dosvedčovať i stará ikona Ježiša Krista. Nachádza sa tam i unikátna ikona rumunského mnícha.

Vajcovka

V dedine žijú najmä dôchodcovia. V školskej jedálni pre nich varia denne obedy. "Po tom, ako sa naobedujú deti základnej a materskej školy, potom sa tieto obedy roznášajú dôchodcom. Máme na to ľudí," hovorí starosta obce František Čulák.

Nad obcou vyviera i prameň, ktorému miestni hovoria vajcovka. "Kedysi bol silnejší, teraz sa jeho intenzita sírnatého zápachu stráca, ale stále je taký typický pre našu obec," dodáva starosta.

V dedine majú i farmu arabských koní. Na statku vyučujú jazdu na koni. "Učím svoje deti i cudzie. Keď má niekto záujem," hovorí trénerka Ľubomíra Rančíková.

Pozrite sa, čo ponúka návštevníkom dedina Tročany:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Pavol Iľkanin
.