POHRONSKÝ BUKOVEC - Obec Pohronský Bukovec leží uprostred nízko-tatranských lesov, kde stretnete skôr medveďa, ako človeka a možno práve preto sa stala významným miestom počas Slovenského národného povstania.

Dedinka Pohronský Bukovec vznikla v 16. storočí a pôvodní obyvatelia boli baníci, uhliari, drevorubači. Najťažšie obdobie zažila dedina počas SNP. "Bol Pohronský Bukovec do tla vypálený, všetky domy," povedal predseda ZPB Blažej Rybár.

Dnes je to malebná podhorská dedinka, v ktorej žije niečo viac ako sto obyvateľov. Aj keď SNP začalo až 29. augusta, tak pred 72 rokmi panoval už v horách nad dedinou čulý ruch. Budovala sa tu základňa 1. českslovenskej partizánskej brigády mjr. Jegorova.

Náučný chodník

Bunkre sú po rekonštrukcii a vedie tu náučný chodník. V okolitých horách operovalo tritisíc partizánov a na základni ich bolo asi 150. "Odtiaľto odchádzali partizáni na Horehron, na Liptov, na Donovaly, na tie oblasti, kde bolo treba zaviesť partizánsky boj," vysvetľuje Rybár.

V bunkroch prežili partizáni aj po potlačení povstania. Boli tu až do konca vojny a nikdy neboli prezradení. Dedinčania partizánov fašistom neprezradili a za to ich stihol krutý trest. 21. februára 1945 bol Bukovec do tla vypálený a dedinčania si zachránili životy útekom do hôr.

Staré rany sú zahojené, dedinka obklopená horami si žije svojím životom a jej obyvatelia sú spokojní.

Zdroj: noviny.sk
.