KOSTOLANY POD TRIBEČOM - Tentokrát zablúdime do asi najpokojnejšej obce v okrese Zlaté Moravce. Reč je o Kostoľanoch pod Tribečom. Lúky tam majú posiate orchideami, ktoré nenájdete v celej Európe. Ľudia sú hrdí aj na jeden z najstarších kostolov s unikátnymi freskami.

Dedinka obklopená lesmi nemá ani 400 obyvateľov. Ľudia tvrdia, že je v nej ten najlepší vzduch. Domáce ženičky nedajú dopustiť ani na prírodný prameň vody.  "Neobsahuje také zlé látky, ktoré by boli škodlivé," hovorí starostka Mária Segíňová.

Jedinečné fresky

Majú tu aj jednu z najkrajších lúk s unikátnymi orchideami. Kvitnú iba raz v roku a ide o vzácne druhy. "V Európe sú jedinečné. Je len pár miest, nachádzajú sa tu v Kostoľanoch, kde ani nespresňujeme miesto," hovoria obyvatelia.

Ďalším skvostom je aj kostol svätého Juraja, sú v ňom jedinečné fresky z 11. storočia, najstaršie v strednej Európe. "Tieto fresky prekrývalo 20 vrstiev maľoviek a omietok," hovorí kňaz Igor Písečný. Objavili ich v kostole úplnou náhodou ešte v 60. rokoch pri jeho rekonštrukcii.

Odstraňujú vlhkosť

"Je tam zvestovanie, stretnutie panny Márie s Alžbetou aj narodenie Krista. Tie fresky pokračovali Tromi kráľmi, ktorí sú tu archaicky zobrazení a sú chápaní ešte ako mudrci," dodáva kňaz.

 Momentálne prebieha rekonštrukcia kostola, pri ktorej odstraňujú hlavne vlhkosť.

Zdroj: noviny.sk
.