ČIČMANY - Maľované drevenice s jedinečnými ľudovými ornamentami z Čičmian pozná každý. Je to dedina, v ktorej tradície stále nevymierajú. Čičmiansky vzor zdobil aj oblečenie slovenských olympionikov na olympiáde v Londýne či Soči.

Strojný inžinier s ihlicami. Juraj je jediný, ktorý ešte v Čičmanoch pletie teplé vlnené ponožky. Na prvý pohľad ženská činnosť. No v minulosti sa jej venovali výlučne muži. "Väčšinou, keď chlapi pásli ovce, tak si zobrali klbká a ihlice," hovorí Juraj.

Ručne zdatný je aj ďalší Čičmanec, Branislav. S ovčej vlny šije papuče. Kedysi túto obuv vyrábali muži, keď už zviezli úrodu z polí. Krátili si tak dlhé zimné večery. "V tridsiatomôsmom roku bolo prihlásených osemdesiatpäť papučiarskych dielní," hovorí Branislav.

Tradičné kroje

Čičmany sú známe aj tradičnými krojmi. Tie vyšívajú ženy, ktoré sa musia sústrediť na počítanie. "Keď sa jednu nitku pomýli, musí to vypárať. Lebo vzor je chybný," hovorí Angela Piešová.

Rázovitá obec Čičmany leží v kotline Strážovských vrchov, takmer pri prameni rieky Rajčanky. Je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese. Prvé zmienky o obci pochádzajú už z roku 1272. 

Unikátna architektúra

Obec je známa starobylou a unikátnou architektúrou. Maľovanými zrubovými drevenicami. Každý jeden ornament má charakteristický názov. "Srdcko, vykrútky, stĺpiky, kľučky, okná, sú to motívy z výšiviek," tvrdí starostka obce Natália Dubnicayová. 

Pre ich záchranu bola dolná časť obce v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

Zdroj: noviny.sk
.