STREČNO - Dedinku Strečno (okr. Žilina) poznajú mnohí ako otlak Slovenka, ako dopravný úsek, kde sa stále stávajú nehody. Obec má však v sebe toľko histórie a zaujímavostí, že by sa dali o nej napísať aj tri knihy.

Hrad Strečno

Strečno je síce iba dedinka, ale jej história by vedela naplniť nejednu učebnicu dejepisu. Dominantou obce je samozrejme turistami vyhľadavaný gotický hrad Strečno.

"Pochádza z polovice 13. storočia, no a hrad bol predovšetkým kráľovským majetkom. Slúžil ako pevnosť, ktorá ochraňovala mýtnu stanicu, čiže sa tam vyberalo clo," ozrejmuje historik Považského múzea v Žiline Michal Jurecký.

Trpezlivosť ruže prináša

Strečno zohralo svoju úlohu aj v druhej svetovej vojne. Miestni partizáni tu zvádzali krvavé boje s Nemcami. Možno aj preto si Strečňania vypestovali jednu obdivuhodnú vlastnosť - trpezlivosť.

Miestni sú naozaj nesmierne trpezliví ľudia, možno až najtrpezlivejší na Slovensku. Dostať sa totiž po miestnej komunikácii do práce a potom späť domov, je niekedy umenie.

Cesta cez Strečno

Cestu cez Strečno pozná nejeden motorista. Veď je to hlavný ťah zo Žiliny na východ. Denne tade prejde aj 45 tisíci áut a kamiónov. Stačí malá nehoda, ktorá je v tomto úseku úplne bežná, a autá sú odstavené na niekoľko hodín.

"U nás platí - kolo Strečna, cesta nebezpečná," hovorí obyvateľ. "Radšej sa spolieham na bicykel, pretože stačí nejaká nehoda a autobusy už neprejdú. Keď je nehoda, autá jazdia cez dedinu. A tiež kamióny," dodáva miestny.

Strečňania sa ale obrnili titánovou trpezlivosťou a radšej si z nehôd robia žarty. "Áno, nás na Strečne len tak niečo nerozhádže, doprava je veľký problém a jediným vykúpením pre nás je, keď ideme na dôchodok a čas môžeme zmysluplne tráviť v krčmách," ozrejmuje ďalší obyvateľ.

Netradičná doprava

Dopravu majú miestni v krvi od nepamäti. V dobe, keď neexistovali autá a vozovky, dokázali aj fúru dreva dopraviť napríklad do Piešťaň len za jeden deň. Strečňania sú totiž vášniví plníci a kormidlo ovládajú už pri narodení. Na tradičných pltiach sa po rieke Váh premávajú už neuveriteľných 900 rokov.

"Pltníctvo slúžilo na prevoz dreva, pretože tu na okolí je veľmi veľa stromov, veľmi veľa lesov a potrebovali to drevo splaviť na píly, od roku 1999 splavujeme ľudí v Strečne," hovorí pltník Andrej Kuzmány.

Splavovanie je im natoľko blízke, že ním riešia aj nekonečné dopravné zápchy. V Strečne premáva ešte stále kompa, jedna z posledných na Slovensku. V tejto dedinke teda ľudia plávajú netradične - autom.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Roman Gaduš
.