SOĽ - Dedinka Soľ sa nachádza pri Vranove nad Topľou a jej názov je viac, než logický. V podzemí sa totiž nachádzajú bohaté ložiská soli. V minulosti sa ju pokúšali ťažiť, ale nepodarilo sa k nej dostať, pretože je v hĺbke viac ako 200 metrov. Aj voda v obci je tam slaná, takže ak si ju napustíte do vane, budete sa cítiť ako pri mori.

Obec sa do roku 1918 nazývala soľná studňa a studňa je dodnes dominantou obce. V obecnom erbe sa nachádza znak studne, preto obyvatelia urobili aj  alegorickú studňu tu v centre obce.

V dedine sa nachádza aj zopár studní, v ktorých je slaná voda. Morská voda má vraj 30 000 mg/l slanosť a tá v dedine má okolo 22 000, takže takmer ako morská voda. Používa sa na kúpanie. Horšie je to s varením a najhoršie je, keď sa pestujú kvety.

Zaujímavosťou obce sú okrem slanej vody aj historické budovy. Pozornosť upúta budova niekdajšieho parného mlyna, ktorý ale už žiaľ nefunguje. Najstaršou stavbou je miestny chrám pochádzajúci zo 16. storočia. V jednej sa čnie veľký kríž, na ktorom je nápis v rómčine, ktorý hocikto nerozlúšti. 

Keďže dedinka leží pri rieke Topľa, niekoľkokrát sa stalo, že obec zaplavilo. Lenže v Soli majú teraz špičkových dobrovoľných hasičov, ktorí sa so živlom vedia vysporiadať a na zásah sa zvolávajú tak trochu netradičným spôsobom. Veliteľ zásahu všetkým hasičom rozposiela poplašnú SMS správu.

Zdroj: noviny.sk
.