SEDLISKÁ - Dedina Sedliská (okres Vranov nad Topľou) leží v údolí rieky Ondavy. Jej územie bolo osídlené už v praveku. Na svoje si prídu všetci, ktorým chýba kyslík.

Obec sa môže pochváliť hradom Čičva, ktorý je opradený povesťami. Údajne tu svoju svadobnú hostinu absolvovala legendárna krvavá Báthoryčka. Cestu k hradu lemuje neobyčajná kyslíková dráha.

Jej účelom je, aby si návštevníci hradu precvičili telesné partie. Môžeme sa hocikde šantiť. Keď ideme hore, nevynecháme ani jednu cestu, priznal jeden z návštevníkov.

Cyril s Metodom

Hrad mal za úlohu chrániť obchodnú cestu, ktorá smerovala zo severu na juh. Stavba má strategickú pozíciu.

Podľa kroniky územie pod Čičvou navštívil aj Cyril s Metodom. V obci im postavili súsošie v životnej veľkosti. Zástupca starosti povedal, že socha je nasmerovaná tak, aby sa pozerali na brod na Ondave, cez ktorý prešli.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najväčšie klamstvá

Obec vedie knihu lží. Ide o voľné pokračovanie starej knihy, ktorá kedysi bola na hrade. Keď ho vypálili, kronika sa stratila. Zapisovali do nej najväčšie klamstvá. Ten, kto povedal najväčšiu lož, bol odmenený.

V Sedliskej sa nachádza aj obrovský ovocný sad, ktorý má rozlohu 15 hektárov. Z drobného ovocia pestujú jahody, maliny, slivky či broskyne.

.