DOMAŠA - O dedinách pri vode sme už hovorili, lenže tentoraz pôjdeme pod vodu a nebude to jedna dedina, ale hneď šesť. Pre mnohých rodákov sú to stále najkrajšie dediny na svete, no pravda je, že sa už po nich nikdy neprejdú. Vodná nádrž Domaša skrýva taje šiestich dedín. Názvy obcí nemusíte hádať - na mape ich už aj tak nenájdete.

Už je to takmer 50 rokov, čo 700 domácností skončilo pod hladinou vody. V dedinách tu vládol čulý život, no raz prišlo rozhodnutie, že sa všetci musia vysťahovať, a tak ustúpiť výstavbe vodného diela.

Do poslednej chvíle

"Moja babka to znášala veľmi ťažko. Prakticky do poslednej chvíle sme zostali na Valkove. Nechcela odísť," hovorí pôvodná obyvateľka jednej zo zatopených dedín na Domaši Emília Galčíková.

V súčasnosti je Domaša veľmi príjemným prostredím, vyhľadávaním najmä rekreantmi, no tí starší si spomínajú na iné a veľmi pekné časy, ktoré zažívali na teraz už zatopených miestach.

Raj pre potápačov

Pani Božena žije od vysťahovania v susedných Čechách,ale do rodného kraja sa vracia každé tri roky. Keďže je jej dom zaplavený, aspoň nad ním symbolicky prepláva loďou. "Poplakali sme si tam všetci, lebo sme si pospomínali na tú dobu, kedy sme tam žili," hovorí.

Okrem pláže na rekreovanie sa veľkou atrakciou stalo aj 6 zatopených dedín. Múry, ktoré zostali pod hladinou, ešte pamätajú vtedajší život. "Chodia sem viacerí potápači. Vidno tu zatopené pivnice, schody, základy domov," tvrdí potápač Richard.

Zdroj: noviny.sk
.