PODBIEL -V Podbieli vás čaká asi všetko, vrátane veľkej dávky adrenalínu. Nájdete tam odkazy z praveku, svojho času tam bývali aj Kelti, údajne sa tam motali aj mimozemšťania. Môžete sa prejsť po ulici s typickými oravskými drevenicami, ktoré vyzerajú presne tak, ako pred dvesto rokmi, alebo sa plaviť na pltiach.

Na Slovensku málokde nájdete ulicu, ktorú tvoria zachovalé drevenice jedna popri druhej. V Podbieli je to možé. Vlastnia ich najmä chalupári, ale nájdu sa aj domáci, ktorí si ich čiastočne prerobili.

Otvor pre mačky

Veľké zásahy však robiť nemôžu, lebo ochranári bdejú nad drevenicami. Napríklad všetky musia mať drevený šindel, aj keď plastový je takmer na nerozoznanie. "Drevenica má čaro," tvrdia obyvatelia.

V každej z asi 60 dreveníc dreveníc je otvor pre mačky, ktoré ľahko môžu vojsť do kuchyne. "Mačka mohla byť stále doma, ale na osobnú potrebu išla von," dodávajú obyvatelia Podbielia.

Soľ do Uhorska

V minulosti tadiaľto viedla medzinárodná vodná cesta, prevážala sa tu najmä soľ do celého Uhorska. Dnes soľou nad zlato sú turisti, ktorí z plte obdivujú krásnu oravskú prírodu. "Tá plť pláva do tichej vody, potom do perejí a znovu perejou dolu a to je to požehnanie- ten adrenalín," opisujú Podbielčania.

A ešte je tu iný typ adrenalínu - nadpozemský. Obyvatelia sú presvedčení, že tu boli aj miniatúrni mimozemšťania - v lome našli aj podivné telesá. "Nič sme nepomohli takto je to objavené, toto je ufo," dodávajú.

.