MOŠOVCE - Ak pôjdete cez Mošovce, nemôžete minúť malú vynovenú dreveničku. Je to verná replika Kollárovho rodného domu, ktorý zhorel pri veľkom dedinskom požiari. Vo vnútri nájdete knihy s jeho dielami i jeho podobizne.

Lektorka turistom rozpráva pútavé príbehy zo života Jána Kollára. jeho budúca svokra sa dokonca snažila zabrániť vzťahu. "Dala vyrobiť úmrtné oznámenie, že Kollár zomrel a dala ho svojej dcére Frederike a Kollárovi napísala, že Frederika je vážne chorá," hovorí lektorka múzea Adriana Brázdová.

V súčasnosti tu možno vyrastajú šampióni, ktorí v budúcnosti tiež preslávia dedinu. tamojšie deti sa učia základy šachu už v materskej škole. Niektorí majú za sebou prvé víťazstvá s oveľa staršími súpermi. "Rozvíja u nich logické myslenie, pozornosť, sústredenosť," hovorí riaditeľka materskej školy Danica Janecová. 

Ostrov zaľúbených

Vyhľadávaným miestom v obci je obrovský park. Svojou rozlohou 16 a pol hektára patrí k najväčším na strednom Slovensku. Založil ho šľachtický rod Révayovcov. Uprostred je ostrovček s príznačným názvom. "Na tomto ostrove lásky sa stretávajú zaľúbení. Podľa povesti tu chodil Jánošík so svojou milovanou, barónkou Révayovou," tvrdí pracovníčka obecného úradu Ľubica Borcovanová.

Zdroj: noviny.sk
.