HORNÁ KRUPÁ - Horná Krupá je malá obec, ale ľudia sú v nej spokojní a o zábavu nemajú núdzu. V dedine niekoľko desaťročí aktívne pôsobí spevácka skupina Krupianka a neodmysliteľnou súčasťou Hornej Krupej je futbal. Za 70 rokov sa tam vystriedalo okolo 100 hráčov.

Obec Horná Krupá leží v doline Krupského potoka, južne od pohoria Malých Karpát, ktoré sú od obce vzdialené len dva kilometre. Na severe obce stáli dva mlyny a majer, ktorý vlastnilo grófstvo v Dolnej Krupej. 

Počiatky obce siahajú až do 13.storočia a prvá zmienka o obci sa našla v majetku kláštora na Zobore. Občania v Hornej Krupej sa zaoberali predovšetkým obrábaním pôdy, iba niektorí boli remeselníci. Obec mala dva mlyny, dokonca aj zájazdny hostinec, kde prepriahali kone.

Keďže pôda nemohla uživiť všetkých obyvateľov, Hornokrupania odcháli do cudziny, najmä do Kanady.

Horná Krupá zaujímavá a príťažlivá svojím prekrásnym folklórom, krojmi, výšivkami a ľudovými piesňami. Zo zvykov ako posledný zanikol pre niekoľkými rokmi chodenie „pod šable“. Bolo to na Fašiangy, keď mládenci chodili po domoch, v ktorých bývali dievčatá. Tam si zaspievali a zatancovali, za čo dostali veľký koláč (zvaný mrváň), slaninu a šišky. Mrváň si nasadili na tyč zvanú „šabľa“. 

Hornú krúpu v roku 1866 zasiahol hladomor a v roku 1906 ľudí potrápilo zemetrasenie. V septembri 1962 vypukol požiar, ktorý zachvátil v dedine posledný slamený dom. 

Zaujímavé miesta v okolí Hornej Krupy:

.