SMOLENICE - V obci Smolenice sa kedysi vraj ťažila smola. Ale miestni obyvatelia smolu nemajú. Žijú v peknom prostredí pri známom smolenickom zámku a ich medovina je hodnotená ako najlepšia na svete.

Smolenický zámok pôvodne postavili ako strážny hrad v polovici 15. storočia. Obývali ho vojaci, ktorí strážili českú obchodnú cestu. Až v 19. storočí začal gróf Pálfi stavať v neogotickom a romantickom štýle, čo sa mu aj podarilo. 

Na hradisku Molpír sa našli rôzne vykopávky. Návštevníci miestneho múzea si môžu pozrieť rôzne predmety, ktoré ľudia kedysi používali. Najstaršia vec je dokonca zo 4 tisícročia a je ňou kamenná sekerka. Na mieste Molpír sa našli nádoby, ktoré slúžili na uskladňovanie potravín, ktoré boli predchodcami chladničiek. 

Obec Smolenice je známa aj tým, že sa tu narodil Štefan Banič, vynálezca padáka. Podľa historickej listiny ľudia v obci vedia, čo sa ich rodákovi podarilo v živote dosiahnuť. Roky sa nevedelo, že vynálezca padáka pochádza zo Slovenska, konkrétne zo Smoleníc.

Medovina zo Smoleníc bola v rokoch 2013 až 2015 vyhlásená za najlepšiu medovinu sveta. Bola vraj vyrobená z troch druhov medu - lipového, slnečnicového a repkového. Jedná sa o alkoholický nápoj, ktorý môže obsahovať od 12 do 15 percent alkoholu. 

Názov Smolenice je veľmi zaujímavý. Tam kde je momentálne orechový vrch, tak na tom mieste sa kedysi robila smola na cesty. Obyvatelia ale s úsmevom dodávajú, že v dedine vraj kedysi boli smoliari, ale smolu tam určite nemajú a ľudia sú veselí a pracovití. 

Zdroj: noviny.sk
.