DLHÁ - Obec Dlhá má aj napriek svojmu názvu, len jeden kilometer. Keďže leží neďaleko hradu, ľudia tvrdia, že sa im tam žije ako grófom, len keby mali trochu viac peňazí. Majú troch patrónov v podobe sôch, a jedného živého. Svojho času bolo v obci málo obyvateľov. Starosta sa posnažil a podarilo sa mu to zmeniť.

Najstaršou pamiatkou v obci je farský kostol zasvätený svätej Margite Antiochijskej. Prvá zmienka o kostole je z 15. storočia, ľudia ale tvrdia, že je oveľa starší. Obyvatelia by boli radi, keby sa v dedine spravil výskum veku kostolíka.  V centre dediny je druhý kostol, ktorý je z 19. storočia. Vo farnosti sú väčšinou katolíci. 

V obci Dlhá sa musí ľuďom veľmi dobre dariť. Majú totiž až troch ochrancov, medzi ktorými je aj svätý Urban, ktorý sa stará o hrozno a aby víno dobré bolo.  Ale v obci sa darí aj maku. 

Obec Dlhá má takmer 450 obyvateľov. Počas socializmu to mala byť zániková obec. A takto sa štvrtým patrónom stal aj starosta obce. Aby mali viac obyvateľov, postavili tri bytovky, kde býva okolo 100 ľudí, čo je najmä prínos pre mladé rodiny. 

Dedina je výnimočná ale aj ničím iným, nemajú v nej totiž krčmu. Ženy sú spokojné, lebo vraj muži aspoň skôr domov prídu a tým to vraj tiež nechýba. 

Zdroj: noviny.sk
.