VLČKOVCE - Cez obec Vlčkovce kedysi viedla svetová obchodná cesta, dnes je opäť pri veľkej ceste - R1 a ako máloktorá dedina má na nej dokonca aj tabule Vlčkovce sever, Vlčkovce juh. Vlčkovčania sú majstri v príprave klobás a rodia sa v tejto dedine futbalové legendy aj umelcov.

Názov dedinky Vlčkovce v sebe skrýva niekoľko možných významov – buď ide o tvora – kríženca vlka a ovce, alebo sa za tým skrýva legenda o vlkoch, ktoré napadli ovce, poprípade v tejto obci bolo veľa vlkov a oviec. Farkas Hída presne znamenalo vlčie mosty. Pri poslovenčení mosty v názve nahradili ovce a vznikli tak Vlčk-ovce.
V dávnej minulosti vraj boli v obci močiare a rieky, a ponad ne stavali mosty. Viedla tade tzv. česká obchodná cesta, Via Bohemica a obec vyberala mýto. Prvá oficiálna písomná zmienka o dedine je zo 14. storočia, no zrejme bude staršia. Dnes majú Vlčkovce okolo 1300 obyvateľov.

Medzi historické lákadlá patrí kostol, vodný mlyn, mýtny dom, či starý cukrovar. Pokiaľ ide o historické osobnosti, na ktoré sú Vlčkovčania hrdí, tak rozhodne medzi ne patrí sochár Fraňo Štefunka. Štefunkove sochy sú však roztrúsené po celom Slovensku a patria k najznámejším. Vlčkovčania sú hrdí aj na športových rodákov, najmä futbalistov.

Ako v každej obci aj tu oslavujú rôzne výročia a sviatky, súťaže vo varení gulášu, varia podľa receptov starých materí, no majú aj špeciálne. Je to súťaž o najlepší klobásový recept. Naposledy ich bolo vraj okolo sedemdesiat. No a pri takýchto akciách im spieva miestny zbor Vlčkovanka.
Vlčkovce ako dedina má aj takú prednosť ako niektoré veľké mestá.


Veľkou atrakciou vo Vlčkovciach je zbierka policajných čiapok. Ide o jednu z najväčších zbierok na Slovensku - vyše 500 čapíc z viac ako stovky krajín sveta, niektorých celkom exotických.

Zdroj: noviny.sk
.