ZAVAR - Dedina Zavar (okr. Trnava) prekvapuje návštevníkov poriadkom, čistotou, umením či chovom poštových holubov. V obci žijú viaceré významné osobnosti.

Zavar zviditeľňuje výtvarnícka rodina Čambalovcov. Zrealizovali všetky nástenné maľby v miestnom kostole.

"Tak, ako sme darovali túto maľbu obci Zavar, tak sme aj slovenskému národu darovali kaplnku v Krakove," priznáva maliar Peter Čambal.

Za chrámové umenie dostal maliar vyznamenanie. Pápež Benedikt XVI. mu udelil medailu Benemerenti.

Vzorní dedinčania

Dedinčania sa o svoju obec príkladne starajú. Vysádzajú zeleň, upravujú chodníky a na križovatke smrti dnes už stoji kruhový objazd.

Miestni z domova sociálnych služieb radi súťažia. "Zapojili sa do varenia guláša. Nikoho neprekvapilo, že vyhrali. Naozaj sú šikovní," prezradila riaditeľka domova sociálnych služieb v Zavare Anna Pavlovičová. 

Vynikajúci kolektív

Vychýrené je i miestne poľnohospodárske družstvo. Má vyše šesťdesiatročnú tradíciu a zamestnáva viac ako sto ľudí.

"Od nepamäti je tu dobrý kolektív. Nikdy tu s ľuďmi neboli problémy," hovorí predseda družstva Peter Holček.

Ľudmila Ochabová strávila na družstve tridsaťštyri rokov. Stará sa o malé prasiatka. "Ako náhle sa oprasí, tak im cvakáme zúbky, chvostíky a dávame im vitamíny. Moja práca je zároveň aj mojím koníčkom, preto ju robím toľké roky," priznáva.

Slávni poštoví holubi

Zavar je známy i chovom poštových holubov. Ján Chlebík prežil s holubmi dlhých štyridsaťšesť rokov. Získal množstvo významných ocenení.

"Získal som napríklad najvyššie ocenenie poštových holubov z Francúzska. Tiež som víťazom olympiády," skromne prezrádza.

Jeho holuby sa umiestnili na popredných priečkach nielen na slovensku, ale domov si priniesol i množstvo zahraničných ocenení.

"Naučil som sa obrovskej trpezlivosti a mám dvadsaťpäťročné cvičiteľské skúsenosti. Podarilo sa mi ich vycvičiť na všestranné použitie," dodáva.

Zdroj: noviny.sk
.