ROZTOKY - Dedinka Roztoky leží v okrese Svidník. Napriek tomu, že obce v tomto okrese skôr populačne stagnujú, tak v Roztokoch sa rodia deti o sto šesť. Ak sa navyše chcete niečo naučiť o hviezdach, práve tam budete na správnom mieste.

Pri návšteve tejto maličkej obce, nemožno prehliadnuť megastavbu. Ide konkrétne o veľkú reguláciu potoka, ktorá sa tiahne cez celú dedinu. Dedinka bola v minulosti často zaplavovaná a veľká voda si postupne ukrajovala z pozemkov či dokonca z miestnej komunikácie.

Roztoky je jedna z mála dedín vo svidníckom okrese, kde populačná krivka narastá. Kvôli tomu tam prednedávnom zriadili materskú školu. DO školy začalo chodiť 15 žiakov. Ďalší rok to má byť 23, následne 36. 

Život v obci si pochvaľujú aj dôchodcovia. Pani Helena by odtiaľ do mesta neodišla za nič na svete. Vraj sa tam veľmi dobre žije, je tam tak pokojne, keď človek spí, nepočuješ žiadne auto.

Kedysi sa v dedine vo veľkom gazdovalo. Dobytok sa choval takmer na každom dvore.

O dedinke sme sa dozvedeli, že je tam aj jedna z najtmavších oblôh v strednej Európe. Aj preto je tam vybudovaná hvezdáreň. Objekt dokonca patrí medzi kultúrne pamiatky. Bol postavený v roku 1928 a v súčasnosti je vo veľmi slušnom technickom stave. Priestor tu dostávajú amatérski astronómovia, ale aj školy v rámci rôznych exkurzií. Nachádzajú sa tam až dva ďalekohľady. Ten v kupole je určený skôr na odborné skúmanie oblohy tým druhým môže hviezdy pozorovať široká verejnosť. Za dobrej noci, dobrej viditeľnosti môžeme pozorovať 2 až 2,5 tisíc hviezd.

Zdroj: noviny.sk
.