LADOMÍROVÁ - Dedina Ladomírová (okres Svidník) sa nachádza na severovýchode Slovenska. Nájdete ju v kraji pod Duklou a je známa najmä bohatou cirkevnou históriou. V blízkosti obce sa nachádza aj Údolie smrti, v ktorom sa odohrala najväčšia tanková bitka počas druhej svetovej vojny.

Má chrám

Dedinka Ladomírová sa pýši dreveným grécko-katolíckym chrámom, ktorý bol postavený ešte v 18. storočí bez jediného klinca. Dodnes sa v ňom slúžia sväté liturgie. Chrám je známy aj tým, že má jednu vežu mierne naklonenú. "Turisti nemusia cestovať do talianskej Pisy. Stačí, keď prídu k nám. My im ukážeme šikmú vežu," vtipkuje starosta obce Ladislav Bojčík.

Zaujímavosťou je, že do chrámu chodieva zvoniť vraj najstaršia zvonárka na Slovensku. 90-ročná pani Mária nemá ani najmenší problém rozozvučiť až tri mohutné zvony. "Hlavne treba vedieť s tými zvonmi. Treba aj vedieť, zvoniť, to nie je len tak. Nedá sa zvoniť hocijako. Keď niekto zomrel, tak sa začalo zvoniť so všetkými zvonmi naraz a so všetkým sa naraz muselo aj skončiť," vysvetľuje pani Mária Pasnišinová.

"Teší nás, že máme okrem iných veriacich aj tetu Pasnišinovú. Ona už dlhé roky otvára turistom a zazvoní, z čoho máme najväčšiu radosť," priznáva grécko-katolícky kňaz Pavol Seman.

Cirkevná história

Obec je známa tiež tým, že z nej pochádza aj prvý hierarcha ruskej zahraničnej cirkvi, jeho Vysokopreosvietenosť metropolita Lavr. "On odišiel z bývalého monastiera do Ameriky a zaslúžil sa o rozvoj cirkvi v Spojených štátoch," dodáva starosta.

"Ako chlapec prichádzal do tohtoc chrámu. Modlil sa. Bol veľmi obľúbený medzi monarchami," spomína kňaz.

Počajevské bratstvo

V dedinke Ladomírová žilo aj Počajevské bratstvo. Prichádzali sem mnísi z celého sveta. V priestoroch chrámu bol monastier a tiež tlačiareň. "Tlačili sa tu mnohé knihy, ako cirkevné, tak svetské," dodáva kňaz.

V blízkosti tejto obce sa nachádza aj Údolie smrti. Počas 2. sv. vojny sa tam odohrala najväčšia tanková bitka na našom území. iôtankovej bitky sa zúčastnil dvanásty tankový zbor, ktorý mal 28 tankov," upresňuje historik Jozef Rodák. V Údolí smrti padlo až 11 000 vojakov. Ťažké boje dodnes pripomínajú tanky rozmiestnené po okolí.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.