VLADIČA - Obec Vladiča sa nachádza v okrese Stropkov. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia vznikla zlúčením piatich obcí, a to Vyšnej a Nižnej Vladiče, Suchej, a Malej a Veľkej Driečnej. Miestni tvrdia, že ak tento kraj raz navštívite, určite sa doň zamilujete.

Obec Vladiča sa nachádza v údolí Nízkych Beskýd a žije tam približne 60 ľudí. Mnohí vycestovali za prácou a vracajú sa najmä v letnom období. Cez leto, hlavne júl až august sa ich tu toľko nazbiera, že je ich tu 200 až 300.

Aby domáci do dediny prilákali aj nových ľudí, stavili na turizmus a bývalú základnú školu prerobili na turistické centrum. Škola má už cez 100 rokov. Od 1. apríla 2015 centrum navštívilo asi 200 ľudí, ktorí tam prenocovali a trávili tam voľné chvíle.

Aj v malej dedinke môžu mať veľké veci. V jednom z dvorov pozornosť určite zaujme prírodná parná sauna.

Na svoje si tam prídu aj priaznivci zimných športov, hlavne bežkári, nádherné trasy sú urobené popod les. 

Mladí ľudia sa rozhodli, že chcú rozvíjať turizmus, preto ponúkajú rekreačné jazdenie. Z konského chrbta sa spoznáva krajina azda najlepšie. Chovajú tam hucule, tradičné karpatské kone.

Tí, ktorí hľadajú romantiku, pokoj a čisté prostredie, sú na správnom mieste. Nielen príroda, ale pokoj a ticho dodávajú miestu nezameniteľné čaro. 

V časti Driečna vyrástol hneď pod esom zrub a lyžiarske stredisko. V blízkom okolí je to asi jediný lyžiarsky vlek, ktorý je v prevádzke. 

Zdroj: noviny.sk
.