HNIEZDNE - Hniezdne bolo kedysi nielen kráľovské ale aj kúpeľné mestečko. Dnes je síce obyčajnou dedinou, ale dá sa tam nájsť toľko unikátnych vecí, že jednodňový výlet turistovi určite nebude stačiť. A o mnohých veciach netušia ani domáci.

Hniezdne bolo kedysi kráľovské mesto, dnes je to nádherná dedina s bohatou architektúrou. Väčšinou turistov zaujme interiér kostola, ale ten v Hniezdnom zaujme aj zvonku. Najmä študenti architektúry, sa môžu pri krásnych historických stavbách vyblázniť. Ak sa im to nepodarí, nedostanú zápočet.

Nielen architektúra je v dedine zaujímavá, ale aj história. Napríklad sa tu nachádza unikátna farská knižnica, v nej je viac ako 1500 kníh a prekvapený pán farár, ktorý sem prišiel iba nedávno.

V dedine sa vyrába alkohol, ktorý je typický skôr pre Írov ako pre Slovákov. Výroba je vlastne pokračovaním histórie, kedysi sa totiž akási gorzalka pálila pod ľubovnianskym hradom a teraz sa výrába vo veľkom práve v Hniezdnom. Ale na čo by Íri alebo Škóti naozaj pozerali s otvorenými ústami je expozícia liehovarníctva so starými strojmi, náradiami aj zvyklosťami. 

V Hniezdnom sa môžu popýšiť aj vyrezávaným obrazom, je najväčší v Európe a robili na ňom 7 rezbári, tri roky.

Majú tam aj šikovných dobrovoľných hasičov, ktorí si na súťažiach vybojovali aj víťazné poháre.

Zdroj: noviny.sk
.