JARABINA - Jarabinu (okr. Stará Ľubovňa), dedinu na východnom Slovensku, obývajú najmä Rusíni. Žiadny slovník tu nepomôže, v ňom nenájdete slovo ako švabčaníky. Že ide o placky, by mnohým na um nezišlo.

"U vás sú to placky, no nie tie veľké, ako robievate, ale také malé. Po rusínsky sú to švabčaníky," vysvetľuje obyvateľka.

Tradície tu majú pre miestnych veľký význam. Radi hostia samých seba, náhodných okoloidúcich či turistov.

Tradične pripravujú i pochúťku pre dobytok. "Ja to udupem, oni to porežú na sečkárni, posolíme a bude to ako siláž," opisuje obyvateľka Daniela.

Jaryfy či čučoriedky

Lámete si hlavu s tým, čo sú po rusínsky jaryfy? Po slovensky sú to čučoriedky. Z tých v Jarabine vyrábajú špeciálny likér. "Je to antioxidant. Lieči všetky choroby," prezrádza obyvateľ.

Miestni chlapi sú veľmi zruční. Okrem chlapskej práce zvládajú i vyšívanie košieľ. "Áno, aj to radi robíme. Dokonca vieme i štopkať ponožky," prezrádza rodák Igor.

Utiekli do Ameriky

Z dediny po roku 1969 utieklo veľa rodákov za Veľkú mláku. Dnes ich v Amerike žije viac ako sto.

"Hoci žijú v ďaleko, zdravia sa vždy v rodnom jazyku," prezrádza starosta Mikuláš Kaňa.

Pozrite si reportáž o dedine Jarabina:


Potvrdila to i rodáčka z Jarabiny, ktorá žije za Veľkou mlákou už štyridsaťpäť rokov. "Vitajte v Jarabine, v našej rodnej dedine, kde sme sa narodili a kde sme prežili najkrajšie zážitky, ktoré šírime do celého sveta," víta ľudí Justína.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Maja Pavlíková
.