VÝŠNÁ RYBNICA - Dedina Vyšná Rybnica s pomerne veľkou rozlohou sa nachádza na hranici dvoch krajov. Majú tam mimoriadne čistú vodu, dôkazom čoho sú náročné ryby a raky v rieke. A tiež zrekonštruovaný vodný mlyn s unikátnou technológiou.

"V obci máme 3 mlynské kolesá a potom ryby," hovorí starosta obce František Gejguš.

Z troch mlynov, ktoré kedysi v dedine fungovali, už stojí iba jediný. Vďaka komplexnej rekonštrukcii ide o unikátnu pamiatku. Interiér je ako z rozprávky. Keď tam vkročíte, na vlastné oči uvidíte, ako sa spracovávalo obilie v minulom tisícročí.

Francisova turbína

"Pracuje na turbínový pohon. Je tam francisova turbína, ktorá je v Európe zachovaná jediná," prezrádza spolumajiteľka mlyna Anna Dolinová.

Nie nadarmo má dedina vo svojom názve spomenuté aj ryby. Okrem rybníka sa tu totiž nachádza aj obrovská pstruhová farma. Pstruhy sa tu umelo vytierajú, liahnu, kŕmia až nakoniec skončia na tanieri. "Máme ich 50 tisíc," tvrdí chovateľ pstruhov Viliam Dudej.

Raky v rieke

Chotár dediny sa môže pochváliť mimoriadne čistou prírodou. Dôkazom je riečka Okna, v ktorej dokonca žijú raky. "V rámci východoslovenského kraja máme zhruba 4 012 hektárov, susedíme s jedenástimi katastrami," vymenováva starosta.

V tunajších obydliach je aj v zime teplo. V dedine totiž kúria kachľami, ktoré stavia miestny majster.

V dedine sa bol pozrieť redaktor Peter Sabo:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.