PARIHUZOVCE - Dedinu Parihuzovce, ktorá sa nachádza v okrese Snina, prezývajú aj Paríž. Nachádza sa v nej len 10 obývaných domov a žije tam 26 ľudí. Aj napriek tomu nejde o opustenú, nudnú obec.

Dedinku Parihuzovce každý prezýva Paríž, ľudia dokonca vravia, že idú lyžovať do Paríža. Názov obce Parihuzovce tam veľmi často nepoužívajú. Prečo ale dedinku volajú Paríž, ani miestni netušia. 

V obci žije iba 26 obyvateľov. Napriek tomu je v nej rušno ako v meste. V dedine sa totiž nachádza aj lyžiarske stredisko. Do obce príde počas zimy denne 100 až 150 turistov. Lyžiarske stredisko disponuje dvoma vlekmi - jeden veľký má 800 metrov a malý 550 metrov. Lyžiarske stredisko v Parihuzovciach je jediné, ktoré na Zemplíne ešte funguje. Mnohí o ňom možno ani nevedia, chodia sa lyžovať do Poľska alebo na Ukrajinu.

V obci je zhruba 45 rodinných domov, no sotva 10 je obývaných celoročne. Cez leto je ale obsadené všetko. Malebná dedinka je ako stvorená na oddych. A preto si v nej mnohí kúpili staršie domy a prerobili ich na chalupy.

V obci je jeden z najkrajších vojnových cintorínov v okolí. Pozostáva zo 157 hrobov, v ktorých sú pochovaní rakúsko-uhorskí vojaci. Z Parihuzoviec pochádza aj hlava Pravoslávnej cirkvi v Čechách a na Slovensku, metropolita Rastislav.

Zdroj: noviny.sk
.