ULIČSKÉ KRIVÉ - Ľudia v Uličskom Krivom žijú iba v každom treťom dome. Veriaci si tu postavili drevený kostol, no nepoužili pri tom ani jeden klinec. Hubárom zasa idú oči vypadnúť pri pohľade na asi meter vysoké hríby. No a turisti? Pri návšteve Uličského Krivého strácajú reč...

"Ideme na takzvaný Horb, nad obcou Uličské Krivé, kde sa nachádza skit, čo je mníšsky príbytok," informuje pravoslávny duchovný Peter Dobrík. Tvoria ho tri miestnosti postavené nad sebou. Žil v nich starý mních otec Igantij. Na najvyššom poschodí mal kaplnku.

Kríval na jednu nohu

"Toto človek asi nikde inde neuvidí," myslí si turista z Brna. Mních Ignatij si tu dokonca sám vykopal hrob. Autobus videli v obci prvýkrát v živote v roku 1948. A odvtedy sem chodieva pravidelne.

Uprostred obce stojí drevený chrám svätého archanjela Michala. "Zvonku je krásny, ale zvnútra... ako z iného sveta," tvrdí turista. Veriaci ho postavili pred takmer 400 rokmi a nepoužili pri tom ani jeden klinec.

Obec Uličské Krivé dostala pomenovanie podľa miestneho pastiera svíň, ktorý si tu postavil kolibu. Kríval na jednu nohu.

Zdroj: noviny.sk
.