ZBOJ - Pred dedinou Zboj mali kedysi rešpekt šľachtické rody z Ukrajiny aj z Poľska. Obyvatelia obce ich s obľubou zbíjali. Tamojším medveďom tam padajú z neba svadobné koláče.

Kataster obce Zboj má 5055 hektárov. Hraničí s Poľskom aj Ukrajinou a rozprestiera sa pod Bukovskými vrchmi.

Väčšia časť katastra obce patrí do národného parku Poloniny. K často navštevovaným miestam patrí štátna prírodná rezervácia Riaba skala, Stinská a Bahno.

Pravá zbojnícka jaskyňa

"Strašne veľa zbojníkov tu bolo," hovorí starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. Ich terčom boli bohaté šľachtické rody. V 17. storočí tvrdo dodržiavali zbojnícke zákony.

"Keď chytili zbojníckeho kapitána Fedora Fákaša chytili pri jednom prepade, tak dostal milosť. Nebol rozštvrtený, ale iba obesený," hovorí regionálny historik Miroslav Buraľ.

Aby našich uhorských zbojníkov nechytili, ukrývali sa v podzemí. V štyristoročnej zbojníckej jaskyni. Či je vonku tridsať alebo mínus tridsať, v jaskyni je stále sedem stupňov.

"Tu je komín v tejto časti. Tu bolo ohnisko, tu sa kúrilo. Klasická zbojnícka jaskyňa," hovorí regionálny historik.
35 0,25 tuto je komín v tejto časti, tu bolo ohnisko, čiže tu sa aj kúrilo, klasická zbojnícka jaskyňa.

Za všetkým hľadaj ženu

Zbojníkov vykynožila miestna ženička. Otrávila im studňu, z ktorej pili. Prežil iba jeden a aj ten utiekol do Poľska. Obec, ktorá má tristopäťdesiat obyvateľov, obliehajú hraniční policajti. "Treba im dať občas jesť. Kravu podojím, tak im niekedy dám mlieko aj syr narežem," hovorí miestna obyvateľka.

V Zboji to nie len o bojoch. Medveďom tam z neba padajú svadobné koláče. A to kvôli poľovníkovi, ktorý sa po svadbe vybral na posed. "V tom momente, ako sedel hore a sladko jedol, prišiel k nemu medveď," hovorí starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak.

Zdroj: noviny.sk
.