ZEMPLÍNSKE HÁMRE - Salutovať sa v dedine Zemplínske Hámre síce na ulici nemusí, ale poriadok v tejto dedine majú vojenský. Hlavou obce je generál s dvoma hviezdičkami teraz už vo výslužbe. Bitkári tam chodia za odmenu na niečo ako nútené práce. Dedina vznikla vďaka tomu, že sa tam prišlo hľadať zlato. V 18. storočí mali najmodernejšiu vysokú pec v strednej Európe.

Pevná ruka

Starosta Jozef Gajdoš má za sebou takmer 30 ročnú profesionálnu vojenskú kariéru. Vystrkovať rožky sa v Hámroch nevypláca. "Som povedal - bitkári, keď máte toľko energie, pôjdete na nútené práce a zabralo to," opisuje.

Hámorčania sú však za pevnú ruku starostu vďační. Bol to práve on, kto na nohy postavil aj obecnú skupinu Hamorčanka. Mimochodom, nebyť Spišiakov, ktorí sem prišli hľadať zlato, no namiesto neho narazili na železnú ruku, Zemplínske Hámre by možno ani neexistovali.

Najmodernejšia vysoká pec

Postavili vysokú pec, zriadili vodný hámor, úzkokoľajku a začali ťažiť. "V tridsiatych rokoch 18. storočia tu bola postavená najmodernejšia vysoká pec v strednej Európe. Mala 35 metrov," pýši sa starosta.

Aby história nebola iba na papieri, najstaršiu, 120 ročnú budovu premenia na banské múzeum. Obec pod Sninským kameňom sa môže pochváliť kúpaliskom, saunou, no tiež aktívnym kameňolomom.

Aj v lete má 4 stupne

Hámre skrátka pútajú z každej strany. Napríklad aj obľúbenou studničkou. Voda v nej má aj v najväčších horúčavách iba 4 stupne. "Aby sa tam mohli schladiť horúce hlavy," tvrdí Gajdoš.

Hámorčania sa zhodli v jednom. Kto raz ochutná život v tejto obci, viac odtiaľto neodíde. "Nádherná príroda, Pánbožko nás obdaroval," uzatvára starosta.

Zdroj: noviny.sk
.