ORESKÉ - Oreské je síce malá dedina, ale ľudia sú tam spokojní. Ako je jasné už podľa názvu, orechy im tam nikdy nechýbali. Cez Oreské tečie potok, ktorého koryto musí byť zarastené.

Obec Oreské patrí medzi najmenšie obce v okrese Skalica. Býva tam 390 obyvateľov. "Prvý oficiálny názov bol Dyos, po maďarsky orech. Ďalší názov, ktorý bol v 14. a 15. storočí, bol Oresse," hovorí starosta obce Tomáš Mikuš. "Oreské sa voláme preto, že máme v znaku orech a pečieme tu dobré orechové koláče," uviedol obyvateľka obce Anna Pobudová. 

Keďže na Slovensku sú dve obce s názvom Oreské, jedna v michalovskom okrese, stávajú sa kuriózne situácie. "Kuriér nám zavolá, že máme zásielku. Keď sa s ním dohodneme, že kde stojí, zistíme, že je v obci Oreské, pri michalovskom okrese," hovorí referentka obecného úradu Mária Šedivá. Táto obec je vzdialená 433 kilometrov. 

Zvonicu z 18. storočia, ktorá stála v strede obce, prestavali na kaplnku. Oreské je známe tým, že má šikovné ženy, ktoré pečú chutné koláče. Hoci je obec malá, v materskej škole majú 21 detí. "V poslednej dobe sa do obce nasťahovali mladé rodiny," hovorí Svetlana Stašková, riaditeľka miestnej materskej školy. 

Zdroj: noviny.sk
.