BORSKÝ MIKULÁŠ - Obec Borský Mikuláš leží v srdci Záhoria. Ľudia tam majú veľmi silný vzťah k tradíciám svojich predkov. Folklórny súbor má vyše 50 členov. Keď sa povie Slza nikto tam neplače, iba ak od radosti. Búrani ako im hovoria sa radi stretávajú. V dedine je až 9 krčiem, najstaršia má vyše 120 rokov.

Dedina vznikla zlúčením obcí Borský svätý Mikuláš a Borský svätý Peter. Obyvateľom hovoria búrani, ale nie preto, že by niečo búrali alebo by boli burani. Je to vraj odvodené od toho, že v okolí dediny rastú borovice. V obci Borský Mikuláš majú dva kostoly, dva cintoríny, dva kultúrne domy a 9 krčiem. Jedna z nich dokonca v dedine stojí už 120 rokov. 

Destilácii v dedine pália najmä z hrušiek a jabĺk, no ani slivky nezaostávajú. Miestni vravia, že nepijú preto, aby upadli, ale preto, aby sa povzniesli. 

V obci Borský Mikuláš sa narodil Ján Hollý, jeden z najvýznamnejších slovenských básnikov. 

V miestnom potôčiku sa umývali ženy, aby vraj mali krásnu pleť. Je to sírny minerálny prameň a je to ten istý prameň, ktorý je v kúpeloch Smrdáky. Voda má v sebe liečivé zložky.

Športová chôdza má má v dedine už dlhoročnú tradíciu. Majú tam aj mladé športovkyne, ktoré sú víťazkami západoslovenského kraja. 

Zdroj: noviny.sk
.