JABLONICA - Z názvu obce Jablonica je zrejmé, že jablká sú tam všade. Jedia ich čerstvé, pečú z nich chutné koláče a najmä chlapi ich majú radi v destilovanej podobe. V centre obce je historický kaštieľ. Aj keď by sa ním chceli pýšiť, nie je to možné.

Jablonica sa nachádza na križovatke ciest. Do okresného mesta Senica je 11 kilometrov, do Trnavy je 31 km a Malacky sú odtiaľto vzdialené
43 kilometrov. A v erbe obce majú biblický symbol.

Vo vzácnom barokovom kostole z 18 storočia prebieha rekonštrukcia bočného oltára. Predstavuje vrchol baroka na Slovensku. Niektoré sochy práve z tohto kostola absolvovali medzinárodne výstavy po celom svete. V zadnej časti kostola sa nachádza hrobka rodiny Aponyovcov.

V obci sa nachádza aj kaštieľ je zo 17. storočia. Keďže nie je majetkom obce nemôžu s nim nič robiť. Kaštieľ je tak zanedbaný, že hrozí, že spadne, že aspoň tá strecha trochu drží aspoň spredu.

V historickom parku rastú dvestoročné stromy. Dostali sme dotáciu na revitalizáciu tohto parku. Každý strom bude revitalizovaný, ošetrený.

V Jablonici majú aj psov záchranárov, ktoré boli viackrát majstri Slovenska. Ide o to, aby pes našiel vyštekal a tým označil nájdenú osobu.
Obyvateľka dediny, pani Hamerlíková má šľachtiteľský chov kozy bielej, ktorá má dennú dojivosť od 4 do 6 litrov mlieka. Za jednú sezónu koza nadojí 1200- 1300 litrov, ale sú aj také čo nadoja 1500 až 1800 litrov mlieka.

A v Jablonici určite musíte ochutnať miestny jablkový koláč a jablkovicu. 

Zdroj: noviny.sk
.