PRIEVALY - Názov obce Prievaly vraj vznikol v časoch, keď tam ešte zima nosila pekne veľkú snehovú nádielku. Dnes sa mnohí ľudia venujú chovu zvierat. Jeden z nich má na dvore takmer celú zoologickú záhradu.

V obci Prievaly býva takmer tisíc obyvateľov, ľudia sú tu spokojní. Pôvodný názov obce bol Svätý Jur pod horou, ale od roku 1946 sú to Prievaly. Notár chodil za frajerkou. Prevalil sa na saniach do veľkého záveju preto Prievaly.

V Prievaloch si prídu na svoje aj milovníci piva, varia tu už štvrtý rok živé pivo. Ide konkrétne o nepasterizované, nefiltrované pivo, ktoré sa musí skladovať v chladničke. Pivo tu používajú nie len na pitie, ale aj na kúpanie. Pivný kúpeľ je dobrý na pokožku, obsahuje vitamín B.

Jedna z obyvateliek, Lýdia Kiripolská sa venuje maľovaniu na sklo a keramiku. Ako umelecká keramikárka stratila zamestnanie, maľovania sa nechcela vzdať.
Dedina má aj svoju farmu, na ktorej denne nadoja pol kamiónovej cisterny mlieka. Ak by ho mali vypiť obyvatelia obce na každého by pripadlo okolo 13 litrov mlieka na deň. Keďže je to nereálne, mlieko od ich kráv pijú ľudia v celej Európe.

Zdroj: noviny.sk
.