SEKULE - Obec Sekule sa môže pochváliť tým, že vytvára trojštátie Slovenska, Česka a Rakúska. Tamojší ľudia to náležite využívajú na nákupy, ale dokážu si aj nájsť aj lepšiu prácu. V tejto dedine vyrábajú keramiku, ktorú nikde inde nenájdete. A navyše - je takmer nerozbitná. Pre miestne ženy sú kroje veľkou pýchou. Kým sa do nich oblečú, trvá to aj tri hodiny.

Obec sa nachádza na sútoku riek Moravy, Dyje a Myjavy. Leží na spoločnej hranici troch štátov Slovenska, Rakúska a Česka. "Nie je tu práca. Starší pracujú, mladí majú problém si robotu nájsť," tvrdí obyvateľka Mária.

Svadobný kroj

Sekulanom nehrozí hlad ani zlá nálada. Majú vlastnú pekáreň a pálenicu. Keď je dobrý kvas, je kvalitný aj destilát. "Tradícia hovorí, že všetko ovocie treba spracovať. Keď nie do zaváranín, tak do destilátov," myslí si majiteľ pálenice Ivan Kubina.

Sekule sa pýšia aj tradičným svadobným krojom. "Každá nevesta dostala od krstnej mamy čepiec," hovorí obyvateľka obce Terézia Kudlová.

Žiaci nemusia cestovať

Žiaci majú v jednej budove školu a aj základnú umeleckú školu. "Žiaci nemusia nikam cestovať," hovorí riaditeľka umeleckej školy Elena Sedláková.

V tejto dedine vyrábajú keramiku, ktorú nikde inde nenájdete - je takmer nerozbitná.

.