KÚTY - Obec Kúty patrí k najväčším obciam na Záhorí. Je dôležitým železničným uzlom do Čiech a Rakúska. Ľudia vraj o prácu núdzu nemajú. Miestni rybári by mohli dostať ocenenie za ochranu stromov pred živočíchmi, ktoré sú chránené tiež.

V obci kedysi stáli tri mlyny, zostal len jeden a aj ten je nefunkčný. "Keď som bola dieťa, chodili sme sa k nemu kúpať. Okrem toho, že sme plávali, mlyn v nás vzbudzoval predstavy, že v ňom žijú strašidlá," spomína obyvateľka obce.

Reprezentant

Kuriozitou v obci Kúty je 400 metrov dlhý plot, ktorý sa skladá z 80 múrov. To však nie je jediná zaujímavosť v obci. Miestni dobrovoľní hasiči sa môžu pochváliť so zbierkou 450 trofejí, ktoré získali za 10 rokov súťaženia. 

Jakub Pavelka v disciplíne výstup na 4. podlažie reprezentuje nielen obec, ale aj Slovensko. "Môj osobný rekord je 15 sekúnd a 24 stotín," hovorí. "Keďže chodíme po súťažiach na celom Slovensku, obec nám darovala na Vianoce špeciálne auto," tvrdí veliteľ dobrovoľných hasičov Juraj Bílek.

Zachovávajú nárečie

Deti zo základnej školy sú členmi folklórneho súboru Kucánek, ktorý vznikol pred 2 rokmi. "Väčšinu piesní sa snažíme deti učiť v záhoráčtine, aby sa zachovalo aj nárečie," informuje vedúca folklórneho súboru Lucia Mihalová.

V Kútoch nakrúcala redaktorka Ruslana Kuriľcová:

.