LÚČKY - Dedinu Lúčky (okres Ružomberok) preslávili najmä kúpele so sadrovcovo-zemitou uhličitou vodou. Unikátny je tiež 13-metrový vodopád, v ktorom voda nikdy nezamŕza. V kostole nájdu návštevníci obrazy známeho slovenského maliara Jozefa Hanulu a narodil sa tam aj významný celosvetovo uznávaný hudobný skladateľ.

"Liečim sa tu. Boli sme v Kalamenoch na Choči," hovorí rekreantka z Popradu.

Teplé termálne vody zasadené v krásnej prírode lákali ľudí už stáročia. Aj dnes Lúčky navštevujú ľudia z celého Slovenska i zahraničia.

Kúpele sú známe tým, že sa tu liečia ženské choroby.

"V čase Československa určili, že tieto kúpele budú čisto na gynekologické choroby zamerané. Dnes sa tu liečia aj na pohybové ústrojenstvo, nervové, onkologické aj rôzne iné," hovorí obyvateľka dediny Petra Mihóková.

Unikátny vodopád

V obci majú aj 13-metrový vodopád, ktorý je európskym unikátom. Tvorí prirodzenú hranicu medzi kúpeľmi a dedinou.

"Náš lúčanský vodopád je národnou prírodnou pamiatkou. Sme naň patrične hrdí. Nachádza sa v strede obce. Jeho šum počuť do ďaleka, je to balzam na dušu," prezrádza pracovník obecného úradu Miroslav Hrbček.

Hudobný velikán

V dedine žijú aj folklórom. Narodil sa tu a často Lúčky aj navštevoval velikán hudby 20. storočia Tadeáš Salva, ktorý je zaradený do svetovej encyklopédie hudby.

V roku 1993 v Cambridgi dostal zlatú medailu za zásluhy v hudbe a v roku 2009 mu udelili Cenu Fra Angelica - in memoriam.

"Žil v časoch pápeža Pavla VI. Zložil aj rekviem a bol týmto pápežom ocenený," dodáva Hrbček.

V Lúčkach sa vyžijú aj športovci. Môžu vystúpiť na Choč alebo ísť do Prosieckej a Kavačianskej doliny, či navštíviť Liptovskú Maru a aquaparky.

Kúpele pre ženy či unikátny vodopád. Vitajte v dedine Lúčky, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Eliška Prečová
.