RUDNÁ - Obec Rudná sa nachádza v rožňavskom okrese. Ide o starú dedinu, krudná torá doslova dýcha baníctvom. Miestnym lákadlom je 15-metrová vyhliadková veža, z ktorej uvidíte aj Vysoké Tatry.

Obec Rudná je starou banskou dedinou. Už jej názov napovedá, že sa tu ťažila najmä železná ruda. Pozostatky banskej činnosti sú na každom kroku, či už sú to pomníky alebo historické banské vozíky. Svoje bohatstvo ale Rudná ukrýva aj v lesoch. V okolí rudnej sa nachádza niekoľko desiatok banských štôlní, niektoré z nich sú sprístupnené, ale aj nebezpečné. 

V obci je pre milovníkov pripravený aj osemkilometrový náučný chodník, na ktorom je 21 tabúľ. 

Najvyšší bod obce je kopec Turecká s výškou 954 metrov, ktorý je vyvrcholením turistického chodníka. Na vrchu je vyhliadková veža vysoká 15 metrov. Pri peknom počasí je vidieť Kráľovú hoľu a Tatry.

Rudná je obkolesená hustými lesmi, čo každoročne využívajú aj organizátori súťaže v orientačnom behu s medzinárodnou účasťou.

Rudná svoje krásy neukrýva len v lesoch, ale aj v dedine. Upravené parky či okraje potoka je nielen pastvou pre oči, ale aj miestom pre relax. 

Pre návštevníkov môže byť zaujímavý aj kopec nad dedinou, z ktorého môžu mať dedinu ako na dlani. 

V obci má dlhoročnú tradíciu aj futbal. Futbalisti hrajú najvyššiu okresnú súťaž, v ktorej neustále bodujú. 

Zdroj: noviny.sk
.