HENCKOVCE - Dedinka sa pýši historickými kostolmi aj vzácnou zvonicou. Narodil sa tam Gemerský Jánošík, Michal Vdovec prezývaný Dovčík. Páni ho na výstrahu popravili priamo v jeho rodnej obci.

O gemerskom Jánošíkovi sa zachovali nielen piesne, ale aj rôzne povesti. Práve on sa preslávil výrokom "Bohu dušu a mne peniaze!". Dovčíka chytili pri frajerke a odsúdili na smrť. popravený bol vo svojej vlastnej dedine a na šibenicu ho viedol miestny farár, otec spisovateľa Pavla Dobšinského. 

Dnes na mieste kde Dovčíka popravili, stojí pamätník Slovenského národného povstania. Šibenica, ale bola dlho symbolom Henckoviec. 

V Henckovciach majú aj dva kostoly. Evanjelický kostol si postavili ľudia sami a stálo ich to veľa úsilia. Všetky finančné prostriedky dali na to, aby mohli kostol vybudovať. Kostol postavili na tolerančnom práve v 18. storočí, kedy nebolo možné ku kostolom stavať zvonice. Zvonica bola preto dostavaná až neskôr. 

Najstaršou stavbou v obci a zároveň aj národnou pamiatkou je kostol z 13. storočia. Svojim mohuným opevnením pripomína aj pevnosť. Našli sa v ňom fresky zo 16. a 14. storočia. 

Ľudia sa v dedine v minulosti zaoberali najmä pastierstvom, ale aj pálením uhlia a výrobou drevených šindieľ.

Pôvodne sa obec volala Hermanovce a nachádzala sa v okolí  katolíckeho kostola a neskôr sa zlúčila s obcou Henckovce. V dedine ešte stále stoja pôvodné domčeky, ktoré si tu ľudia, najmä z veľkých miest, rekonštruujú. 

Obec leží v Slovenskom rudohorí, ktoré je známe svojou prekrásnou prírodou. 

 

Zdroj: noviny.sk
.