Slavec - Obec Slavec leží v Rožňavskom okrese. Turisti dedinu poznajú najmä vďaka Gombaseckej jaskyni. Jaskýň je tam však oveľa viac. Odborníci tvrdia, že ich treba len objaviť. V dedine nájdete aj historické pamiatky rodu Andrássyovcov, či zachované ľudové domy.

Ku obce Slavec v súčasnosti patria aj iné dediny - Vidová, Gombasek a Hámor. Aj napriek veľkej rozlohe má dedina málo obyvateľov, dokopy je ich približne 480. Nízky počet obyvateľov ale zvyšujú turisti, ktorí dedinu navštevujú najmä pre jej prírodné bohatstvá. Obec leží uprostred národného parku Slovenský kras, medzi Silickou a Plešiveckou planinou. 

Cez dedinu vedie aj cykloturistická trasa. Nielen turistov a športovcov, ale aj bádateľov láka okolie dediny. Nachádzajú sa tam totiž stále neobjavené krasové jaskyne. Sprístupnená verejnosti je len Gombasecká jaskyňa, ktorá je zapísaná do Svetového prírodného dedičstva UNESCO. 

V dedine návštevníci nájdu aj množstvo historických pamiatok. Remeselnícko-železiarski dom kedysi patril Andrássyovcom a slúžil im ako správcovská budova. 

Okrem iného sa v dedine nachádza aj kostol s pôvodnou šindľovou strechou a kamenným múrom. Neďaleko neho je zrúcanina bývalého gotického kláštora z roku 1371.

Obec patrí do gotickej, železnej a aj vínnej cesty. 

Kameňolom Gombasek bol založený pred viac ako 100 rokmi. Aj napriek málo rozvinutej priemyselnej výrobe v regióne, ale funguje dodnes. Vyrába sa v ňom vápno na stavebné účely. 

Dedina je práve svojimi prírodnými krásami veľmi atraktívna pre turistov. Významným javom na území obce sú aj rozsiahle sústavy podzemných vôd, ktoré sú zdrojom pitnej vody aj pre okresné mesto Rožňava. 

Zdroj: noviny.sk
.