RAKOVNICA - Dedina Rakovnica leží v rožňavskom okrese. Turisti ju navštevujú najmä preto, že tam nájdu nielen očarujúcu prírodu, či svätenú vodu, ale aj nádherné historické kostoly.

V lesoch nad dedinou stojí románsky kostolík zasvätený svätej Márii Magdaléne z 13. storočia. Práve v okolí kostolíka vznikla prvá osada obce Rakovnica. Pri kostolíku sa nachádza kaplnka, pri ktorej sa každoročne konajú púte a tečie tam aj vzácna voda. Kňaz vodu posvätí a ľudia si ju potom berú domov. 

Rakovnica je tiež významnou vstupnou bránou do národného parku Slovenský kras. Dedinka teda leží uprostred krásnej prírody a ľudia si tak zvykli na divú zver, ktorá ich často navštevuje. 

Do Rakovnice sa sťahujú najmä mladé rodiny a považuje sa za lukratívnu obec. Do okresného mesta Rožňava je to odtiaľ iba na skok. 

Obec nezabúda ani na miestnych seniorov. Práve pre nich je tam denný stacionár, v ktorom spoločne trávia svoj voľný čas. Seniori sa zo spoločnosti tešia a cez vianočné sviatky ich chodí pozrieť aj Mikuláš. 

Rakovnica je starou banskou dedinou, v minulosti tam bolo baníctvo hlavným zdrojom obživy obyvateľstva a ľudia si tu naň spomínajú dodnes. V dedine funguje banícky spolok, ktorý sa snaží zachovať tradície. V okolí dediny je stále možné nájsť aj pozostatky starých baní a kresanice. 

Nad obcou sa nachádza turistami veľmi navštevovaná Plešivecká planina, ktorej krása je celosvetovo známa. 

Napriek tomu, že obec nemá veľa obyvateľov, jej rozloha je dosť veľká a vedú do nej až 4 rôzne cesty. 

Zdroj: noviny.sk
.