HRUŠOV - Obec s vínom, ktoré má údajne magickú moc nesie názov Hrušov a nachádza sa v časti horného Gemera pri Rožňave. Ak máte radi rybacie špeciality, kvalitné víno a domácu pálenku, túto dedinu určite navštívte. Vinohradníctvu sa tam venovali mnísi už v 7.storočí a ľudia túto tradíciu dodržiavajú dodnes.

Obec Hrušov leží v národnom parku Slovenský kras, tesne pod horským priechodom Soroška. Kras je známy mnohými jaskyňami a tie nechýbajú ani v obci Hrušov. Avšak sú také ojedinelé, že nemôžu byť sprístupnené verejnosti. 

Hrušovská lesostep je bohatá svojou faunou a flórou je pre turistov miestom nekonečného relaxu, aj preto je obec známou chatárskou oblasťou. Chatárov je v oblasti pomaly viac ako ľudí s trvalým bydliskom. 

Spoločne sa všetci každoročne stretávajú pri rybníkoch. V dedine sa koná medzinárodná súťaž v rybolove alebo vo varení špeciálnej rybárskej polievky halászlé. V počte družstiev variacich polievku dokonca vytvorili rekord a miestny hovoria, že práve v hrušovských rybníkoch sú na polievku tie najlepšie ryby. 

Turisti ale nenavštevujú len rybníky, ale aj miestny kostol, ktorý je jedinečný tým, že nemá kostolnú vežu. Unikátna je aj sakrálna kaplnka zo 7. storočia. Používali ju mnísi benediktíni, ktorí v oblasti dedinky dopestúvali hrozno a ovocie. 

Miestni dodnes pestujú rôzne ovocie a pália z neho jednu z najlepších páleniek, ocenenú mnohými medailami, ktorá vraj pomáha pri zdravotných ťažkostiach. 

Hrušov ale nie je známy len hruškami a iným kvalitným ovocím. Obec patrí do Turnianskej vínnej cesty, vinohradníctvo tam má tradíciu už po stáročia. Kvalitné domáce víno, musí postáť v drevených sudoch a potom má vraj magickú moc. 

Zdroj: noviny.sk
.