BRZOTÍN - Obec Brzotín v rožňavskom okrese je výnimočná svojimi kultúrnymi pamiatkami. Nájsť sa tam dajú hneď dva kostoly, ale aj malá zoologická záhrada, bociany a na svoje si prídu aj milovníci koní.

V obci sa nachádza asi päť kúrií, čo má len málo obcí. Tri z nich sú vo vlastníctve obce. Okrem najväčšieho kaštieľa, ktorý v minulosti vlastnili rod Okoličániových a neskôr sa tam nachádzala aj časť archívu, je v obci aj ďalšia historická budova. 

Kúrie sú využívané ako materská škola alebo dedinské knižnica či zdravotné stredisko. 

V Brzotíne sú aj dva historické kostoly. Oba navštevujú veriaci dodnes, ale jeden z nich bol postavený už v 11. storočí. 

Obec je známa aj tým, že ju počas 40 rokov pravidelne navštevujú bociany. Správa národného parku ich život monitoruje. Nad hniezdom je umiestnená kamera, ktorá život bocianov zaznamenáva. Turisti si takto život vtákov môžu pozrieť aj online. 

Bociany nie sú v dedine jediné zaujímavé zvieratá, ktoré chodia ľudia obdivovať. V dedinke sa nachádza aj mini zoologická záhrada. Majú v nej divé kačice, králiky, holuby, pávy a mini sliepky. Ale aj kozy, somáre a poníky. Deti môžu zvieratká aj nakŕmiť alebo pohladiť. 

V dedine sa môžu návštevníci priučiť aj jazde na koni. 

Zdroj: noviny.sk
.