BÔRKA - Obec Bôrka sa nachádza v rožňavskom okrese. Dedinka je vstupnou bránou do Zádielskej doliny, ale okrem nej sú tam aj ďalšie krásne prírodné útvary. Obec je tiež známym pútnickým miestom. Každoročne sa tam koná dvojdňový cirkevný odpust.

Pútnici do dedinky prichádzajú pravidelne už od roku 1759. Obyvateľ z Lúčky chodil po obraz do Ríma, ale jedného dňa sa stalo, že sa svätý obraz objavil v dedinke Bôrka. Obraz preniesli naspäť do Lúčky, ale počas noci sa opäť objavil v Bôrke. Záhadné premiestnenie sa udialo trikrát. Pútnici sem preto prichádzajú z celého sveta. Omše sú v maďarskom, nemeckom a slovenskom jazyku. 

V dedine sú ale aj veriaci z reformovanej cirkvi. V obci sú preto dva kostoly. 

V Bôrke žije necelých 600 obyvateľov a hoci ide o malú dedinku, ľudí v nej stále pribúda. Samospráva sa preto rozhodla vytvoriť materskú školu. V budúcnosti by mala pribudnúť aj základná škola, keďže je v dedine čoraz viac detí. 

V dedine síce nestojí krčma, ale miestnym nechýba, keďže si na pivko môžu skočiť do susedných obcí. Smädný v dedine nikto neostane. 

Turisti oblasť dedinky Bôrka navštevujú aj pre krásne prírodné úkazy, medzi ktoré patrí aj Zádielská tiesňava. Ide o monumentálnu dolinu v Slovenskom krase, ktorá bezpochýb patrí medzi skvosty. 

Bôrka ale toho ponúka oveľa viac: jaskyňa Snežná diera alebo Havrania skala, kde sa nachádza ľadová jaskyňa. 

Zdroj: noviny.sk
.